Levensverhaal Wouter Pieter Harten     1891-1978

Wouter groeide op in een groot en saamhorig gezin in Semarang.

Hart Agerb kinderen,Willy,Herman,Alex,Neel,Johanna,Marie,Wouter,Vic
Kinderen van de familieHarten-Agerbeek:(l>r)
Neeltje, Vic, Alex,Willy, Joh,Tat, Wouter en Herman. Ca1900

Na de middelbare school volgt Wout een opleiding tot ambtenaar. In het Staatsblad nr. 308 van 23 september 1912 onder Departement van Financiën staat  dat W.P.Harten te Batavia als  , tijd. waarn, ambt. 4e kl, werkzaam gesteld wordt  als verificateur.

En gaat bij de Douane werken. Hij staat als zodanig in 1920 in het Indisch Tel. boek: Ambt. 4e kl. I.U.r. - Wl. (= In en Uitvoer Rechten – Westerlijnen) Dan is Wout al 4 jaar getrouwd met Marie Florentinus, die Iet en door haar kinderen Moesje wordt genoemd.

In 1917 wordt hun zoon John Wouter geboren en twee jaar later zoon Gustaaf Adolf. Men zegt dat Guus naar de Koning van Zweden vernoemd is. In de familie komt echter ook een Gustaf Adolph Koppeschaar voor: geb te Batavia op 11 september 1859. Misschien de opa van Iet.

 

21. Oma's huis,Kemajoran 17, Batavia. Tante Klein,Oma, Johnny,Moesje, Guus en Pa.

Oma Florentius’ huis, Kemajoran 17, Batavia. Tante Klein, Oma, Johny, Moesje, Guus en Pa.


In 1925 gaat Wout met zijn gezin voor verlof naar Nederland. Ter voorbereiding zet Wout enkele advertenties in de krant met de teksten:
TE KOOP; wegens vertrek een goed onderhouden 5-zits „OVERLAND" type 85 B, opnieuw geschilderd en in uitstekende conditie. Te bevragen: W. P. HARTEN, Kemajoran 17 Tel. Wl. No. 2239.

Bij Antiquiteiten: TE KOOP AANGEBODEN een MOOI BOEDDHABEELD HOUTSNIJWERK, levensgroot. Te bevragen: W. P. HARTEN Kemajoran 17 Tel. Wl. No. 2239.

 

    31a. Fam Harten-Florentinus (2)           44a. Fam. W.Harten-Florentinus              W.P.Harten Vendutie 1925

               Uitstap je met de auto. Is dit de “Overland” type 85 B?                             Fam. W.P.Harten ca. 1920              Vendutie 13-5-1925

 

Den Wel Ed. G. Heer W. P. HARTEN, Kemajoran 17. Vendutie van een goed onderhouden inboedel, als: Djati. zitjes. hoedenkapstokken met spiegels, keurige koperen elektr. Hanglampen, Jap. en Chin. potten, bloembak met plant. muurborden en schilderijen, 1-. 2-pers. ijzeren en houten ledikanten, marmeren wastafel met spiegel, leg-, spiegel-, boeken-. dispens-. etagère- en brandkasten, een keurige boekenkast met ingelegde schilderij uit bekende werken, een SINGER naaimachine, bureaumin. met stoel, grammofoon mei platen, een welluidende viool, een Buddha beeld, etenstafel met stoelen, buffet met marmeren blad- en spiegel, régulateurs, djati tuinzitje, een partij nieuwe Edison- en grammofoonplaten, restant eetservies, glaswerk en keukengerei. gele palmen in tonnen, gebatikte slaapbroeken, enz., te veel om te specificeren. Inmiddels uit de hand te koop een OVERLAND auto. een elektrische autopomp en taximeter. KIJKAVOND: Dinsdag 12 Mei 1925 van 5-8 uur.

 

Uit de adressering in de advertenties kunnen we opmaken dat Wout en zijn gezin op dat moment in het huis van zijn schoonmoeder wonen.

Onbekenden in bootje 001 
Uitstapje met de kinderen

 
Op 27 Juli 1925 komt de familie Harten in Den Haag in de Hugo de Grootlaan 71 wonen en verhuizen op 21-11-1925 naar de Hoornbeekstraat 59.

 

Fam W. Harten Den haag 1926                     8.Wout (r) ,zelf gemaakte radio

                                              Familie Harten-Florentius in Den Haag (1926)                                 Wout (r) met zelfgemaakte radio.

 

Wout en Marie en hun twee jongens  vertrekken op 11 Mei 1926 met de “Indrapoera” weer naar Indië.

 

5 Fam. Harten-Florentinus op weg n NI (3)
Aan boord van de ss “Indrapoera” 1926

 

Vervolg